onsdag 9. november 2011

DAG 11 I POLEN

Bussen hentet oss klokken 08.15 og vi dro avgårde til skolen, der fikk vi se vg1-elerver som marsjerte og øvde til de skulle avgi et løfte. Helge og hestejentene som er Martine, Kristine og Anette ble kjørt avgårde til stallen, for der skulle de ri. Helge var med som moralsk støtte. Vi andre ble igjen og ventet på å bli kjørt til et noen jorder der vi skulle få kjøre traktor.
Først ble Britt-mari, Åsta og Daniel kjørt avgårde til jordet for å kjøre traktor. Noe som Åsta, som er en av de flinke av oss, satte stor pris på. J

Silje, Charlotte og Astrid-Marie ble igjen på skolen, vi skulle egentlig bare vente ti minutter men det tok bortimot en time. Så vi heiv oss med i marsjeringsundervisniga, noe som de polske elevene fniste av, men vi fniste nok like mye selv. 

Etter en stund ble vi hentet av Robert i en liten blå bil, han kjørte oss til traktorene, på vei dit fikk Silje øvelseskjøre, noe som var helt uventet. Vi fikk prøve å pløye jordet med en 4skjærs vendeplog og en Grubb. Grubb er en dyptgående harv, den løser opp jorda like dypt eller dypere enn plogen, dette blir rotvekster som for eksempel gulrøtter veldig glad for. J




Noen Negative HMS punkt:
·         Vi trengte ikke å bruke belte mens vi kjørte traktor
·         Vi kunne være fler stykk i en traktor med kun to seter.
·         De kjørte med døren oppe mens den tredje eventuelt fjerde sto på stigtrinnet.
·         De polske brukte ikke vernesko.
·         Se bilde..
Ellers var det rent utstyr og rene traktorer og de brukte god tid på å forklare og vise.

bilde til HMS punktet



Skolens John Deere 6330 (i dag grubbet vi med den) hadde de betalt 25 000 €. I Norge må vi kanskje regne med å betale 650 000 kroner. Skolen hadde også fire andre traktorer. Den ene var et merke var Deutz–Fahr (pløying). Den ene polske læreren likte ikke den Deutz'n  veldig godt. Og som dere ser var den tredje av skolens traktor en liten Massey Ferguson.
Skolen har 45 hk dyrket mark.
Charlotte er kjempe glad for å ha sin første kjøretur i traktor :)
Det var godt å sitte i en traktor igjen!


Etter vi hadde kjørt litt traktor, ble vi hentet av bussen og kjørt tilbake til skolen for å se på at de skulle seremonien der de skulle avgi et løfte.
Tross alt all øvingen gikk nokk ikke alt helt som planlagt. Det var to av guttene som besvimte og en som nesten besvimte, det var nok fordi at de hadde stått i ro bort imot en time, pluss all øvingen…
Vi satt på tribunen å så på mens vi av og til klappet selv om vi ikke skjønte noe av det de sa i taler og slikt.


Her avgir de løftet


Etter dette ble vi hentet av bussjåføren og kjørt tilbake til internatet for å spise middag.
På veien ditt kjørte vi dessverre over en høne noe som ikke sjåføren brydde seg noe særlig om, så vi vet ikke om den overlevde eller eventuelt døde.

-          Astrid-Marie


Vell etter middag kom bussen og hentet oss og vi dro tilbake på besøk til han med alle hundene vi hadde besøkt på mandagen.
I dag skulle vi få se hvordan han trener hundene sine til å hente en frisbee.
Han fortalte oss at det er en spesiell måte man må kunne kaste på i konkurranser og det er ikke bare for at frisbeen skal fly ordentlig men også for at hundene ikke skal kunne skade seg når de henter frisbeen i lufta eller på bakken.
 Han viste oss hvordan man skal stille seg og hvordan man skal holde frisbeen, alt det han viste oss handler som han selv sa bare om god teknikk. Som han sa er ikke dette noe man får til på første forsøk, det tar både tid og trening før man har den rette teknikken. Det er slik ordtaket sier: øvelse gjør mester.




QUATTRO


FIRE


HELGE

SHETLAND SHEEPDOG BLE OGSÅ BRUKT I KONKURANSE


SURAIA






 Som vi fikk vite på mandagen har han 30-40 hunder og blant dem har han border collier, shetland sheepdog og en australsk rase med gjeterhunder.
Vi fikk se han kaste frisbee med en eller to fra hver rase han hadde, etterpå slapp han løs alle hundene så vi kunne kaste litt ball med dem.
Før vi dro pratet vi litt med han og Helge gav han en bok med bilder fra Norge som gave og takk for at han hadde tatt så godt imot oss. Han ble veldig glad og inviterte oss gjerne tilbake en annen gang, så kansje de som skal til Polen til neste år får dra på besøk til han og hundene hans. J

HERLIG SYN

han sa at han hadde en liten overaskelse til oss og det neste vi ser er han komme gående med hesten sin.
han fortalte at denne hesten var flott til bruk i saue gjeting siden den kunne bevege seg kjapt gjennom ulendt terreng og den kunne gå fort i både ned og oppover bakker som var ujevne eller stenete.

Nå var det derimot tid for oss og dra for og se en veldig gammel hule men på veien dit stoppet vi for å handle litt på en matvare butikk.
Sjåføren vår Robert hadde vært og fylt diesel på mini bussen vår og vi var klare til å dra videre. På veien dit virket det som om Robert hadde kjørt litt feil og måtte stoppe og spørre om veien(det har skjedd et par ganger før også.)
Etter litt om og men fant vi riktig vei og kom oss frem til den plassen hvor vi skulle parkere og møte guiden vår.

Guiden vår var en liten mann med nesten helt platina blondt hår.
Han virket veldig grei og tok oss med over veien og et lite stykke inn i skogen hvor hula lå.
Vi gikk ned og inn i den gamle hula og stoppet ved noe som lignet et gammelt skjelett av et heste hode. Guiden fortalte at dette hodet ble funnet veldig tidlig et sted dypt inne i hula og på grunn av alderen på skjelettet valgte de og rekonstruere hodet som skulle ligge i hula mens orginalen ble oppbevart et annet sted.
Han fortalte også om hvordan tyskerne hadde herjet med hula i deres søken etter et mineral. Etter krigen hadde tyskerne plassert eksplosiver i hulen og prøvd å ødelegge hele hulen når de var ferdige med den.
På grunn av dette måtte man prøve å bevare og rekonstruere litt av hulen og gjøre den sikker før den er blitt til det den er i dag.
 Han førte oss lenger ned i hula og fortalte litt om de forskjellige typene stein som hulen er bygget i, han fortalte også om hvordan vannet som finner sin egen vei inn ødelegger de forskjellige typene stein.(De som rett og slett ikke tåler vannet og frosten på vinteren og dermed må mye av taket bli gjort sikkert for kollaps før mennesker og turister kan slippes inn.)





I hula fikk vi se flaggermus som hang i taket og sov. Vi var uheldige og vekket noen av dem så vi fikk se dem fly rundt omkring i hula.
Noe vi også fikk se var noen litt store edderkopper som vist nok skulle være litt giftig hvis de bet og vi fikk beskjed om ikke å røre ved dem på grunn av dette.
Dette stoppet selfølgelig ikke meg fra og røre ved den ene edderkoppen jeg fant, den bet meg ikke den bare flyttet seg litt bort fra meg.(Malene)
På tur opp fra hula viste guiden oss edderkopp reder, det var noen små hvit/grå poser som hang fra taket.
Etter hula var det på tide å dra hjem til internatet for å spise kvelds.

- Malene
Foto: Britt-mari

5 kommentarer:

  1. Så mye dere får oppleve! Og dere er flinke til å skrive blogg! Og nydelig bilder!
    Skrytehilsen fra Liv
    :-)

    SvarSlett
  2. Kjempearti å lese om hva dere opplever. Dere skriver veldig bra hele gjengen :-) Marianne D

    SvarSlett
  3. Kjempe bra'e blogginnlegg, som damene skriver ovenfor,jeg helt enig! Dere skriver godt, moro å lese. Dagens høydepunkt er bloggen!
    Moro å se så mange flotte gjeterhunder, det vil jeg også oppleve!!!:)

    SvarSlett
  4. Blogginnleggene blir bare lengre og lengre og om mulig mer innholdsrike. Ja det er dagens høydepunkt å lese hva dere har gjort så jeg støtter Tonje der. Og det har blitt merke til at det har blitt mer "faglig", men det er faktisk veldig morsomt siden noe er likt og en del er helt forskjellig fra det vi gjør her hjemme. Godt at dere også ser det som feks ang sikkerhet. Kanksje litt vanskelig med sauesanking med hest for oss siden vi har sauene på en holme, men noen fikk kanskje en ide? Ha det forstatt fint! Snart er dere turister i Krakow igjen, og denne turen vil dere huske resten av deres liv. Tenk på det!

    SvarSlett
  5. Tenkte bare jeg skulle skyte inn at den "australske hunderasen" er Australian Shepherd, og at den tross navnet faktisk er amerikansk. :)

    SvarSlett

Skriv gjerne en hilsen eller kommentar til oss:)