søndag 6. november 2011

Dag 8 - Chestohowa

I dag dro vi til byen Chestohowa, som er en rimelig stor by, som så mange andre byer i Polen er. Det er snakk om en millionby, som også blir sett på som Polens åndelige hovedstad. For det er nettopp her vi finner klosteret Jasna Góra, som vi har besøkt tidligere. Og for de av dere som ikke har lest tidligere innlegg kan vi raskt oppsummere med at inne i dette klosteret finner vi det verdenskjente Maria-ikonet “Den sorte Madonna”, som årlig trekker til seg millioner av pilgrimmer verden over.
Også denne gangen var det noen som valgte å dra til Jasna Góra, og da er det vel ingen overraskelse at Helge var en av dem. Daniel og Britt-Mari valgte også og dra for å lære mer om katolske troen og få et bedre innblikk fra klostret enn hva vi fikk da vi var der med hele klassen.
Som dere kanskje forstår så var vi en god del som ikke dro dit. Vi foretrakk kjøpesenteret Galleria i stedet for.  Butikkene var mange, men som så mye annet her i Polen, var det også veldig likt. For det er nettopp det vi har fått inntrykk av; butikker er like i Polen. Selvfølgelig fant vi jo et og annet fint som vi kjøpte, men det var ikke noe som ikke kunne ha fått kjøpt hjemme i Norge, eller andre plasser forså vidt.
Da vi var ferdige med handlingen, skulle vi dra og hente Helge & Co, men alt gikk ikke helt som planlagt. De hadde nemlig deltatt på en gudstjeneste, for så å bli med på nok en omvisning, noe som altså resulterte i at vi måtte vente i en time og ti minutter før de endelig kom traskende blide, glade og fornøyde.
Så var det tid for middag. Da ble vi kjørt til en restaurant som lå i nærheten av noen ruiner, noe som vi kommer tilbake til om noen dager, så stay tuned. Tilbake til middagen. Vi satt der nede i en kjeller, forventningsfulle, sultne og i godt humør. Vi ventet, og vi ventet. Vi ventet til og med litt til. Til slutt var vi ikke så blide lengere, og vi måtte smøre oss med god tålmodighet.  Noen av oss begynte å spille på vinglass og utforske de gjemte rommene, andre benyttet tiden til å gå på toalettet, men de fleste av oss satt bare der og ventet. Som dere forstår så ventet vi ganske lenge.  Til slutt ble Charlotte lei av å vente, så hun gikk bort til kelnerne og spurte etter maten.  Kelneren forsvant, men kom raskt tilbake igjen og fortalte at maten var akkurat ferdig.
Det viste seg at noe av maten hadde vært ferdig en stund, men vi spiste det opp likevel. Dessuten var det så små porsjoner at det holdt med et par tygger og vips så var hele middagen spist opp. Men, nok om misnøyen med porsjoneringen og tidsbruken.
Hjemturen gikk rimelig raskt; en og en halv time.
Hva mer er det egentlig å si om denne dagen? Svært lite. De siste timene av kvelden brukte vi blant annet på å spille spillet “Gruble” som er en slager her på Polenturen vår. Det har vi spilt nå på kveldene, når vi ikke har noe spesielt på tapetet.
Vi har også laget en fortelling, men den skeiet litt ut etter hvert, så vi kom vel fram til at den ikke burde publiseres. Hvem vet? Kanskje ender opp på bloggen her, likevel?
Siden vi er så godt i gang, må vi også be dere lesere om å komme med flere tilbakemeldinger og spørsmål, ettersom at vi begynner å gå tom for ting som må skrives.
Fil:JasnaGora.jpg
Jasna Góra - bildet er hentet fra Wikipedia
 Vi gjorde et tappert forsøk på å vise dere hvor vi befinner oss. Vi krysser fingerene i håp om at dere forstår.

Astrid-Marie&Charlotte

4 kommentarer:

  1. Hei
    Vi er mange som leser bloggen, men ikke alle er så flinke til å skrive tilbake kanskje? Vi hører dere får testet tålmodigheten i Polen, har det med forskjellige kulturer å gjøre tro? Men det hørtes ut som dere ventet på deres egne også.. Spørsmål herfra er om dere ikke har vært med på noe "landbruksgreier"? Dere skriver veldig godt og morsomt, men tips til innhold er å skrive litt mer om fag, hva dere lærer som feks er helt annerledes enn hos oss. DEtte med bakgrunn at det er krav til en viss faglighet så lurt å skrive litt om det i bloggen også. Men som sagt er det veldig morsomt å lese om deres reiseopplevelser. Nå er dere over halvveis i turen, - noen som begynner å få hjemlengsel? Og til slutt lurer vi veldig på om dere har blitt kjent med "noen" og knyttet kontakter? Ha en fin dag. Her er vått og grått og snøen er borte. Aina

    SvarSlett
  2. Søndag er hviledag så det blir sikkert mer å skrive om :-)

    SvarSlett
  3. Har dere ikke fått noen venner på internatet? :) Er de polske elevene med å spiller gruble..:?;)
    Har dere prøvd volleyball?

    SvarSlett
  4. Siden ingen av de andre svarer dere, føler jeg at jeg burde melde meg frivillig til nettopp det.
    Vi har egentlig ikke vært med på så alt for mye "landbruksgreier", og det vi har vært med på har blitt nevnt i bloggen. Vi var jo for noen dager siden og så på da de melket kyrne, og i går så vi på gjeterhundene og meieriet, og den dagen vi var og så på gjessene. Det er vel stort sett alt vi har gjort annet enn å se på alle hestene.

    Vi har og fått med oss at de har et litt annet syn på HMS og slikt enn hva vi har, men det er jo og nevnt i tidligere innlegg, om jeg ikke husker helt feil.

    De fleste av oss savner Norge og hjemme veldig, og det merkes utrolig godt for å si det slik. Det er mange av oss som synes at to og ei halv uke er litt vel mye, men alt i alt tror jeg at vi vil være glade for alle erfaringene og opplevelsene vi har gjort oss.

    De polske elevene er dessverre ikke så gode i engelsk, og det blir veldig slitsomt i lengden med kommunikasjonen, men vi har da snakket litt med de. Det var blant annet flere som danset sammen på diskoteket.

    Og nei, Tonje, de er ikke med å spille gruble med oss, og ikke har vi spilt volleyball heller.

    SvarSlett

Skriv gjerne en hilsen eller kommentar til oss:)